Из воспоминаний моего собеседника. Козацька доба. Голодомор
2 користувачів
ДОЛЯ УКРАЇНИ / СУДЬБА УКРАИНЫ / РУССКИЕ НАС УБИВАЮТ :: ФОРУМ ДОЛІ УКРАЇНИ/ ФОРУМ СУДЬБЫ. :: ИСТОРИЯ УКРАИНЫ И УКРАИНСКОГО НАРОДА
Сторінка 1 з 1
Из воспоминаний моего собеседника. Козацька доба. Голодомор
Публикую с любезного разрешения vkhavr2. Важно, что это- личные воспоминания.
https://forum.pravda.com.ua/index.php?topic=1087681.0
https://forum.pravda.com.ua/index.php?topic=1087681.0
Один з наших викладачив з хімії в Палаці Піонерів був особистим знайомим відомого скульптора, що жив наприкінці 60-х в районі музея 2-ї світової війни. Ось ми всією групою й прийшли за його запрошенням до нього в будинок-майстерню на 3 поверха. Його діти гралися реальною зброєю козаків часів Хмельницького, на подвір"ї стояло щонайменше дві гармати тих же часів українського виробництва. Там же у скляних шафах зберігався оригінальний одяг тих часів. А найстаріший документ, що у нього був точно датований - це рукописний псалтир кінця ХІ-го сторіччя. Тоді я вперше побачив скільки правди про Україну та українців сховали від нас комуняки. Бо за комуняцькою історією після взяття Києва Батиєм зразу-ж відбулося "воз"єднання" України з паРашкою. Власне, саме там я прочитав звідки та як виникло українське козацтво. А мене це дуже цікавило, бо і батько, і мати походять з козацьких родин. А жінка - взагалі прапраонука сестри Шевченка...
Мені мій дід особисто розповідав ще у 1974-му як в селі робився голодомор. Місцевий партсекретар взяв зобов"язання здати в "закрома" в 1932-му рекордний врожай. Але, крім гасел, ніц нічого не зробив. А як тіки стало ясн що його зобов"язання не будуть виконані, то послав по хатах консомолістів забрати ВСЕ їстівне! Коли дід їх спитав ( а у нього було тоді дві дочки) як можна забирати ВСЕ, то отримав у відповідь що так наказав тов.Сталін прямо із Москви, а вони не українці, а комунари. Ці консомолісти та їх родини голодомор не пережили бо їх цуралися всі сільчани і не було жодної допомоги. А зібране їжу (зерно, картоплю та інше) звезли під м.Звенигородку, але вивезти не зуміли. І до весни 1933-го все згнило...
А ще мої колеги із Польші розповідали що у 1932-1933-х роках в деяких польських магазинах дуже дешево продавалися продукти (цукор, борошно і т.д.). Але ксьонзи казали людям теє не купувати, бо то продукти що комуняки відібрали в українців...
А ще мої колеги із Польші розповідали що у 1932-1933-х роках в деяких польських магазинах дуже дешево продавалися продукти (цукор, борошно і т.д.). Але ксьонзи казали людям теє не купувати, бо то продукти що комуняки відібрали в українців...
Alexandr- Кількість повідомлень : 222
Дата реєстрації : 13.10.2020
Re: Из воспоминаний моего собеседника. Козацька доба. Голодомор
Да, это настоящая живая история. Теперь она не будет забыта.
Це правда чи сімейна легенда? є якісь документи?
А жінка - взагалі прапраонука сестри Шевченка...
А жінка - взагалі прапраонука сестри Шевченка...
про родичів Шевченка- Гість
Звідси, зі спогадів Ли
В голодоморі згинула вся сім,я моєї бабусі (маминої мами). А її саму, та мішок картоплі, котрабандою у військовому ешелоні вивіз до міста з села двоюрідний брат. Дякуючи тому мішку, бабуся вижила, і любила розповідати про "чіпси" з шкурок тої картоплі. Вони їх сушили, і їли, йшло за цімес. Брат згинув в 41-му. Чоловік помер від ран після війни. Сама ставила на ноги двох дочок, ще сорок років, САМА. Сильна жінка, вона окрім тих шкурок з картоплі нічого не згадувала, на батьківщину ніколи не їздила, навіть думки не гадала такої. Бо їй сказали, що всі вмерли. А як сама відчула, що скоро помре, так кинула всі діла, і поїхала до рідного села. Там старенька пройшла мимо камяної хати, що була її сімї, але живуть чужі люде, і довго блукала край села... Тіки тоді я почула історію, що вона кохала гармоніста, а родина була не згодна, бо бідний і всі гармоністи бухають, - тому її відправили до міста...
ДОЛЯ УКРАЇНИ / СУДЬБА УКРАИНЫ / РУССКИЕ НАС УБИВАЮТ :: ФОРУМ ДОЛІ УКРАЇНИ/ ФОРУМ СУДЬБЫ. :: ИСТОРИЯ УКРАИНЫ И УКРАИНСКОГО НАРОДА
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі